Aktuality

Vitamin C

16.8.2022

Vitamín C (kyselina askorbová) je základná živina (na zozname základných liekov WHO). Je to vo vode rozpustný vitamín, ktorý sa nachádza v citrusoch a inom ovocí a zelenine a predáva sa aj ako doplnok stravy.

Metóda používaná na stanovenie vitamínu C je HPLC (vysokoúčinná kvapalinová chromatografia) s detekciou PDA.

Funkcie/Účinok na zdravie:
Vitamín C je základná živina, ktorá sa podieľa na oprave tkaniva, tvorbe kolagénu a enzymatickej produkcii určitých neurotransmiterov. Je potrebný pre fungovanie niekoľkých enzýmov a je dôležitý pre funkciu imunitného systému. Používa sa na prevenciu a liečbu skorbutu. Existuje záujem o antioxidačnú úlohu vitamínu C, pretože sa zistilo, že vitamín neutralizuje molekuly voľných radikálov, ktoré v prebytku môžu poškodiť bunky.

Zdroje:
Potraviny obsahujúce vitamín C zahŕňajú citrusové plody (pomaranče, pomarančový džús, citrón, grapefruit), kivi, guava, brokolica, ružičkový kel, paprika, zemiaky a jahody. Ovocie a zelenina sú najlepším zdrojom tohto vitamínu. Vitamín C je najrozšírenejším doplnkom stravy. Absorpcia sa nelíši pri získavaní vitamínu z potravy alebo doplnkov.

Vedeli ste, že?

Vitamín C zlepšuje vstrebávanie nehémového železa, typu železa nachádzajúceho sa v rastlinných potravinách, ako je listová zelenina. Vypitie malého pohára 100% ovocnej šťavy alebo zaradenie jedla bohatého na vitamín C k jedlu môže pomôcť zvýšiť vstrebávanie železa.

Vitamín C môže byť zničený teplom a svetlom. Varenie môže znížiť obsah vitamínu C v zelenine približne o 60 %. Pretože je rozpustný vo vode, vitamín môže tiež preniknúť do tekutiny na varenie a stratiť sa, ak sa tekutiny nejedia. Rýchle spôsoby ohrevu alebo použitie čo najmenšieho množstva vody pri varení, ako je smaženie alebo blanšírovanie, môžu vitamín zachovať. Potraviny najvyššej zrelosti konzumované surové obsahujú najviac vitamínu C. Konzumácia piatich rôznych porcií ovocia a zeleniny denne môže poskytnúť viac ako 200 mg vitamínu C.

Odporúčaná diétna dávka (RDA) pre dospelých vo veku 19 rokov a starších je 90 mg denne pre mužov a 75 mg pre ženy. Počas tehotenstva a laktácie sa množstvo zvyšuje na 85 mg a 120 mg denne. Keďže fajčenie môže znížiť hladinu vitamínu C v tele, pre fajčiarov sa odporúča ďalších 35 mg nad rámec odporúčanej dennej dávky. Štúdie ukázali, že absorpcia vitamínu C klesá na menej ako 50% pri užívaní množstiev vyšších ako 1000 mg.

Kyselina askorbová a niektoré jej soli a estery sú bežné prísady pridávané do rôznych potravín, ako je konzervované ovocie, väčšinou na spomalenie oxidácie a enzymatické hnednutie. Môže sa použiť ako prostriedok na úpravu múky používaný pri výrobe chleba. Ako prídavné látky v potravinách majú pridelené čísla E (E300, E301, E302, E303, E304), pričom posúdenie bezpečnosti a schválenie je v kompetencii Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín.